En färja är ett fartyg i linjetrafik på en fast bestämd väg över en å, en flod, en sjö eller ett hav. En färja transporterar både passagerare och fordon. Fordonets karaktär kan variera från motordrivet (Mc, bil osv.) till mekaniskt drivet av en person, som t.ex. en cykel.
Mest trafikerade rutt är Helsingborg – Helsingör, som trafikeras 4 gånger per timme av Scandlines och HH-ferries. Överfartstiden ligger i normal väderlek på under 20 minuter. Sommartid kan dock timslånga köer uppstå.
Viktigaste lastbilshamn är dock Trelleborgs (tre rederier och fem rutter till Tyskland och Polen)
Trafikverket i Sverige är en av världens största redare[källa behövs]. Trafikverket Färjerederiet driver 38 färjelinjer med 63 gula färjor i hela landet med plats för motorfordon, normalt avgiftsfria.
Färjetrafiken till Gotland sköts av Destination Gotland på uppdrag av Rikstrafiken. Trafiken till Ven av Ven-Trafiken och till Visingsö av Visingsötrafiken. Dessa är avgiftsbelagda.
Passagerarfärjetrafiken mellan öarna i Göteborgs södra skärgård och på Göta älv i Göteborg sköts av Styrsöbolaget på uppdrag av Västtrafik.
Färjetrafiken Varberg-Grenå i Danmark upprättades den 8 maj 1960 och sköts 2006 av Stena Line med två avgångar per dag i vardera riktningen, restid cirka 4 timmar.
Exempel på försvunna färjelinjer är till exempel färjelinjen mellan Limhamn söder om Malmö och Dragör i Danmark som har blivit ersatt av Öresundsbron. Landskrona – Köpenhamn (Tuborg hamn) trafikerades i många år av Skandinavisk Linjetrafik, som dock stängde 1980. Därefter har rutten haft flera efterföljare, men biltrafiken försvann slutligen 1993.