Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/faergebilletter.dk/farja.net/wp-content/themes/magazine/options/php-po/php-po.php on line 187
Färjetyper | Färja

Färjetyper

Det finns speciella färjor avsedda för bilar och även färjor avsedda för tåg. Dessa är av typen ro-ro-fartyg (roll-on/roll-off) det vill säga att bilar och tåg kan köras ombord på färjan. Det finns även ropaxfärja (eller kombifärja) (av ro=roll-on, köra ombord, det vill säga fordon; pax=passagerare) som är en benämning på färjor som kombinerar person- och lasttransport.Ofta finns färjor där vattnet utgör ett hinder för fortsatt resa och där väg och järnväg fortsätter på andra sidan. Många färjelinjer har försvunnit då stora broar har ersatt dem.

En kryssningsfärja är en färja med ett brett nöjesutbud. På många medellånga distanser, på rutter som till exempel Trelleborg-Rostock eller Oostende-Ramsgate som normalt tar 5-6 timmar förekommer nattfärjor. Detta innebär en sen avgångstid i kombination med att färjan kör extra långsamt under natten för att spara bränsle och även gör att lastbilschaufförer och andra passagerare kan sova ut bättre inför den fortsatta resan.

På korta distanser förekommer ofta specialbyggda fartyg som inte behöver vändas och som alltså saknar egentlig för och akter. Detta system används numera av samtliga färjor på rutten Helsingborg – Helsingör.

About The Author